Tatina uspavanka

Dugometražni dokumentarni / 2024.

Redateljica i scenaristicaLesia Diak
ProducentiLesia Diak, Monica Lăzurean-Gorgan, Elena Martin
KoproducentHrvoje Osvadić
PromocijaDimitra Kotuzi
ŽanrDokumentarna drama
ZemljaUkrajina
Zemlje koprodukcijeRumunjska, Hrvatska

.

.

.

Logline

Je li moguće vratiti se normalnom životu nakon što te rat slomi?

Synopsis

Serhiy se vraća kući nakon što je tri godine služio kao zapovjednik u rusko-ukrajinskom ratu i snosio odgovornost za tuđe živote. Sada se nalazi rastrgan između dvije bitke – u jednoj se bori sa svojom prošlošću, a u drugoj se pokušava ponovno povezati sa svojom suprugom Nadiiom i njihovo troje djece.

Nevidljiva šteta koju rat nanosi osobnim odnosima tjera ratnog veterana Serhiyja od njegove obitelji. Progonjen gubitkom i ratom, bori se da ponovno uspostavi vezu sa svojom suprugom Nadiijom i njihovih trojicom sinova: Sashom (11), Artemom (8) i Nikitom (3).

Film uzima neočekivani smjer kada Serhiy usmjerava kameru prema samoj redateljici. Ova promjena uloga stvara prostor za ranjiv dijalog o ljubavi i ljudskim odnosima dok filmašica dijeli svoja vlastita iskustva prekida s drugim ukrajinskim ratnim veteranom. Povjerenje i empatija koje se izgrađuju između protagonista i filmašice ne samo da oslikavaju trajne emocionalne posljedice rata, već također prikazuju iscjeljujući potencijal pripovijedanja i dokumentarnog filma.

Trajanje: 78ʹ / Format: DCP / Godina produkcije: 2024 / Originalni naslov: Татова колискова (Tatova Kolyskova)

O redateljici:

Lesia Diak

Lesia Diak je ukrajinska filmska redateljica i producentica. Njezini kratkometražni filmovi, koji su prepoznati na međunarodnim filmskim festivalima, istražuju teme iskrenih ljudskih veza, unutarnjih sukoba, trauma i iscjeljenja.

S pozadinom u komunikaciji, Diak je proširila svoje znanje diplomirajući na međunarodnom magistarskom programu usmjeravanju dokumentarnih filmova DocNomads 2022. godine.

Osnovala je DramaFree, produkcijsku kuću posvećenu stvaranju autorskih filmova. Pod ovim imenom producirala je svoj dugometražni dokumentarni debi, “Tatina uspavanka”, ukrajinsko-rumunjsko-hrvatsku koprodukciju.

Filmografija

Wounds, kratki film, 24 min, 2024, Ukrajina, Mađarska, Belgija, Portugal, redateljica, DOP, montažerka, producentica – Nagrade: Najbolji dokumentarni film, Zlin Film Festival (Češka Republika)

Under the Wing of A Night, kratki film, 19 min, 2023, Ukrajina, Belgija, Portugal – redateljica, DOP, montažerka, producentica

Joszef In Autumn, kratki film, 12 min, 2022, Mađarska, Belgija, Portugal – ko-redateljica, snimateljica zvuka

.