Što da se radi?

Dugometražni igrano dokumentarni / 2023.

RežijaGoran Dević
ScenarijGoran Dević
Direktor fotografijeDamian Nenadić
ProducentHrvoje Osvadić
ProdukcijaPetnaesta umjetnost
PotporaHrvatski audiovizualni centar (HAVC)
RazvojCinelink Sarajevo film festival

Sarajevo film festival 2023 

Slobodna zona Beograd 2023 – Special mention 

Verzio film festival Budapest 2023 

Human right film festival Zagreb 2023 

Pula film festival 2023. Filmovi u nastanku, prva nagrada

First cut lab RE-ACT 

Sinopsis

Je li moguće biti radnik i buniti se protiv kapitalizma? Zna li se unaprijed ishod svake eventualne pobune?

Željko je šef sindikata Tvornice vagona Gredelj. Njegov zamjenik Mladen počinio je samoubojstvo nakon velikih javnih prosvjeda i sukoba unutar sindikata. Željko je rastrzan između krivnje koju osjeća zbog Mladenove smrti i očekivanja radnika da povedu štrajk koji bi trebao osujetiti vladine planove po nalogu EU da tvrtku pošalje u stečaj. Priča kojom se bavi ovaj film paradigmatična je priča Hrvatske, ali i ostalih istočnoeuropskih tranzicijskih zemalja. Radnici koji su se odazvali prvim redovima nacionalnih kontrarevolucija, a koji su se u većini slučajeva borili za te narode u ratu, s povratkom mira postali su gubitnici tranzicije. Aktivni u razgradnji starog, protagonisti ovog filma nisu uspjeli izgraditi novo društvo. Ovo je film o borcima i radnicima, sanjarima i revolucionarima, sindikalnim vođama i stečajnim upraviteljima, film o nezaštićenom pravu na rad.

Moja osobna motivacija da kamerom pratim desetogodišnju borbu sindikata Tvornice vagona Gredelj leži u činjenici da jedan svijet rada nestaje pred nama.

GoranDević

Godina: 2023. / Format: DCP / Trajanje: 79′ / Boja

O redatelju:

Goran Dević

Rođen je 1971. godine u Sisku. Studirao je pravo i arheologiju. Diplomirao je filmsku i TV režiju na ADU Zagreb, gdje danas radi kao docent na BA i MA studiju Filmske i TV režije. Redatelj je i scenarist dvadesetak dokumentarnih i igranih filmova. Kao koautor napisao je scenarij i režirao dugometražni igrani film Crnci. Autor je nagrađivanih dokumentarnih filmova: Na vodi (2018), Buffet Željezara (2017), 65+ (2016), Dvije peći za udarnika Josipa Trojka (2012), Don Juan: Oprostite, gospođice (2010), Poplava (2010), Sretna zemlja (2009), Tri (2008), Nemam ti šta reć’ lijepo (2005), Uvozne vrane (2004) i drugi. Godine 2018. Film Crnci (2009), osvojio više nagrada:  grand prix Ljubljana Film Festival Slovenia 2009; grand prix Festival autorskog filma Serbia 2009; FIPRESCI award Cottbus Film Festival Germany 2009; specijalna nagrada za režiju Cottbus Film Festival Germany 2009; Zlatna arena za režiju Pula Film Festival 2009.

Retrospektive njegovih dokumentarnih filmova prikazane su u  Arsenal Berlin i Crossing Europe Filmfestival Linz.

Festivali

Svjetska premijera – Sarajevo film festival 2023.