Što da se radi?

Dugometražni igrano dokumentarni / 2023.

RežijaGoran Dević
ScenarijGoran Dević
Direktor fotografijeDamian Nenadić
ProducentHrvoje Osvadić
ProdukcijaPetnaesta umjetnost
PotporaHrvatski audiovizualni centar (HAVC)
RazvojCinelink Sarajevo film festival
World SalesIMPRONTA FILMS

Festivali

Sarajevo film festival 2023 

Slobodna zona Beograd 2023 – Special mention 

Verzio film festival Budapest 2023 

Human right film festival Zagreb 2023 

Pula film festival 2023. Filmovi u nastanku, prva nagrada

First cut lab RE-ACT 

Cottbus film festival 2023

International Labour Film Festival 2024 – Ankara 

One World Prag

Sinopsis

Je li moguće biti radnik i buniti se protiv kapitalizma? Zna li se unaprijed ishod svake eventualne pobune?

Željko je šef sindikata Tvornice vagona Gredelj. Njegov zamjenik Mladen počinio je samoubojstvo nakon velikih javnih prosvjeda i sukoba unutar sindikata. Željko je rastrzan između krivnje koju osjeća zbog Mladenove smrti i očekivanja radnika da povedu štrajk koji bi trebao osujetiti vladine planove po nalogu EU da tvrtku pošalje u stečaj. Priča kojom se bavi ovaj film paradigmatična je priča Hrvatske, ali i ostalih istočnoeuropskih tranzicijskih zemalja. Radnici koji su se odazvali prvim redovima nacionalnih kontrarevolucija, a koji su se u većini slučajeva borili za te narode u ratu, s povratkom mira postali su gubitnici tranzicije. Aktivni u razgradnji starog, protagonisti ovog filma nisu uspjeli izgraditi novo društvo. Ovo je film o borcima i radnicima, sanjarima i revolucionarima, sindikalnim vođama i stečajnim upraviteljima, film o nezaštićenom pravu na rad.

Moja osobna motivacija da kamerom pratim desetogodišnju borbu sindikata Tvornice vagona Gredelj leži u činjenici da jedan svijet rada nestaje pred nama.

GoranDević

Godina: 2023. / Format: DCP / Trajanje: 79′ / Boja

O redatelju:

Goran Dević

Rođen je 1971. godine u Sisku. Studirao je pravo i arheologiju. Diplomirao je filmsku i TV režiju na ADU Zagreb, gdje danas radi kao docent na BA i MA studiju Filmske i TV režije. Redatelj je i scenarist dvadesetak dokumentarnih i igranih filmova. Kao koautor napisao je scenarij i režirao dugometražni igrani film Crnci. Autor je nagrađivanih dokumentarnih filmova: Na vodi (2018), Buffet Željezara (2017), 65+ (2016), Dvije peći za udarnika Josipa Trojka (2012), Don Juan: Oprostite, gospođice (2010), Poplava (2010), Sretna zemlja (2009), Tri (2008), Nemam ti šta reć’ lijepo (2005), Uvozne vrane (2004) i drugi. Godine 2018. Film Crnci (2009), osvojio više nagrada:  grand prix Ljubljana Film Festival Slovenia 2009; grand prix Festival autorskog filma Serbia 2009; FIPRESCI award Cottbus Film Festival Germany 2009; specijalna nagrada za režiju Cottbus Film Festival Germany 2009; Zlatna arena za režiju Pula Film Festival 2009.

Retrospektive njegovih dokumentarnih filmova prikazane su u  Arsenal Berlin i Crossing Europe Filmfestival Linz.